Cele mai frumoase catedrale din Europa
     media: 5.00 din 5 voturi

Fie ca esti credincios in adevaratul sens al cuvantului, fie ca esti ateu, este imposibil sa nu apreciezi frumusetea celor mai renumite catedrale din Europa.

Iata topul celor mai frumoase 10 lacasuri sfinte din Europa:

1. Catedrala Sf. Basil din Moscova, Rusia

Proiectata intre anii 1555-1561 de catre Postnik Yakolev, catedrala a fost construita in timpul lui Ivan cel Groaznic pentru a celebra victoria campaniei sale militare impotriva mongolilor din orasul Kazan. Catedrala este situata la marginea Pietei Rosii din Moscova si este cea mai impresionanta catedrala a Europei. Privita de la inaltime, catedrala are forma unei stele cu opt colturi. In perioada stalinist, catedrala a fost inchisa, urmand sa fie distrusa, dar datorita curajului arhitectului Baranovsky care a amenintat cu sinuciderea pe treptele catedralei daca aceasta va fi atinsa, biserica a fost salvata de la distrugere.


2. Sagrada Familia din Barcelona, Spania
Creatia celebrului arhitect Antonio Gaudi, catedrala Sagrada Familia este o constructie romano-catolica. Constructia catedralei a inceput in 1882 si timp de 40 de ani Gaudi a lucrat la ea. Catedrala este inca in constructi, finalizarea proiectului fiind previzionata abia in 2026. Catedrala este constituitadin 18 turnuri, reprezentand cei 12 apostoli, 4 evanghelisti, pe Fecioara Maria si cel mai inalt turn reprezentandu-l pe Iisus Hristos. Inaltimea finala a catedralei va fi de 170 de metri, cu un metru mai putin decat dealul din apropierea ei. La sfarsit, catedrala va avea trei fatade: cea dinspre Est, reprezentand Nativitatea, cea dinspre Sud reprezentand Gloria, iar cea dinspre Vest, Iubirea.3. Catedrala Notre Dame din Paris, Franta
Cine n-a auzit de Notre Dame? Aceasta catedrala este cea mai cunoscuta din lume, in mare masura si datorita romanului lui Victor Hugo. Constructia catedralei a inceput in 1163 si a durat 182 de ani, timp in care au lucrat la ea, mai multi arhitecti, motiv pentru care astazi actedrala are mai multe influente. Desi a fost jefuita si distrusa partial, catedrala a fost restaurata integral.


4. Hagia Sophia din Istanbul, Turcia
Fosta bazilica patriarhala, devenita apoi moschee, astazi constructia este un muzeu, Hagia Sophia a fost construita intre 532-537 la porunca imparatului bizantin Justinian. Dupa caderea Constantinopolului, cladirea a fost transformata in moschee, reusind sa fie principala moschee a Imperiului Otoman, inspirand arhitectural multe lacasuri de cult din Turcia.

5. Winchester Cathedral din Winchester, Anglia
Catdrala Winchester este cea mai lunga cladire gotica europeana, fiind o atractie turistica de mare importanta si datorita faptului ca aici se afla mormantul lui Jane Austin si a multor regi saxoni, printre care William Cuceritorul. Catedrala a servit ca decor pentru filmul Codul lui Da Vinci .


6. Catdrala Sf.Sava din Belgrad, Serbia
Construita pe locul unde se spune ca Sinan Pasa ar fi ars moastele Sfintei Sava, biserica ce poarta hramul acestei sfinte, este cea mai mare biserca ortodoxa din Serbia (inaltime 82 metri). Constructia bisericii a inceput in 1935 si a durat pana in 2004.7. Catedrala Cologne din Koln, Germania
Aceasta catedrala, construita in arhitectura germana, este unul din cele mai frumoase monumnte istorice, motiv pentru care a fost inclusa in lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial. Pentru a avea aspectul de astazi, la cladire s-a lucrat mai bine de 600 de ani, constructia ei incepand din 1248. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial , catedrala a fost lovita de 14 bombe dar ca prin minune, a supravietuit.


8. Basillica di Santa Maria del Fiore din Florenta, Italia
Proiectata de Arnolfo di Cambio in 1296, constructia basilicii s-a initiat din dorinta florentinilor de a avea un lacas de rugaciune mai frumos decat cele din Pisa si Siena, cetati rivale in acea vreme. In momentul cand lucrarile au fost terminate, a fost cea mai mare catedrala din Europa. Astzai este celebra pentru domul de 42 de metri si fatada acoperita cu marmura.

9. Catedrala din Sevilia, Spania
Cunoscuta in trecut sub numele de Catedrala de Santa Maria de la Sede, este in prezent cea mai mare catedrala romano-catolica din lume si cel mai mare lacas de cult medieval, construit in stil gotic. Constructia catedralei a inceput in 1402 si a durat pana in secolul XVI. Catderala este renumita pentru impresionantele decoratiuni de aur, obiecte de cult, sculptuir si picturi dar si pentru ca aici se afla mormantul lui Christofor Columb.


10. Catedrala Nidaros din Trondheim, Norvegia
Cel mai frumos lacas de cult din Norvegia si probabil cea mai frumoasa catedrala din Peninsula Scandinava, aceasta catedrala este de secole un loc de pelerinaj pentru credinciosi si un simbol al crestinatatii in tarile nordice. Constructia a inceput in 1070, iar traditia spune ca a fost ridicata peste mormantul regelui Olav Haraldsson. Pana in prezent catedrala a fost reconstruita in repetate randuri datorita incendiilor.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare